Om arkiven

Innehåll

Introduktion till arkiven

Arkivstruktur:

  1. Arkeologiska undersökningar 1934- 2014.
  2. Föremål från metalldetektering.
  3. Geografisk information (GIS) för visualisering av undersökningar och föremål.
Arkeologiska undersökningar 1934-2014

”Nyckeln till Uppåkra” är ett projekt som utförts med syftet att sammanställa och tillgängliggöra dokumentation av undersökningar vid fornlämning 5:5, Uppåkra sn, Stora Uppåkra, Skåne. Fältmaterial från år 1934 till år 2014 finns samlat i ett digitalt arkiv tillsammans med en GIS-funktion.

Flera institutioner har genomfört undersökningar på fornlämningen:

  • UV-Syd/ Arkeologerna vid Statens historiska museum
  • Regionmuseet, Kristianstad
  • Sydsvensk Arkeologi
  • CMB- Uppdragsarkeologi AB
  • Kulturen i Lund
  • Historiska Museet vid Lunds Universitet (LUHM)
  • Institutionen för arkeologi och antikens historia, Lunds Universitet

Undersökningar utförda av Lunds Universitet är redovisade med nedladdningsbara fyndtabeller och ritningar. Övriga institutioners material redovisas enbart genom de rapporter som utförts. I de fall det varit möjligt är deras schakt inlagda i GIS, dock ej med hög precision.

Digitala inmätningar utfördes t.o.m 2016 i ett koordinatsystem som initierades år 1996. Inför detta projekt fanns det anledning att etablera ett koordinatsystem som gör materialet jämförbart med andra undersökningar. Koordinatsystemet är numera SWEREF 99 13.30. Detta har medfört att koordinater, redovisade i rapporter tidigare än år 2017 föreligger i det gamla systemet. I GIS är de dock transformerade till SWEREF 99 13.30. Kontexter söks i GIS med hjälp av dess ID.

Endast enstaka fynd från utgrävningarna är digitalt inmätta.

Fyndmaterialet är relaterat till kontext enligt följande modell:

  • Lager mindre än 1 kvm; Fynd är registrerat till lager
  • Lager större än 1 kvm; Fynd är registrerade till grävenheter vilka i sin tur är relaterade till lager.

OBS! Det kan förekomma att fynd tillhörande en kontext har blivit registrerade i lager trots att de skulle varit registrerade till grävenhet tillhörigt detta lager.

Originaldokumentation och fyndmaterial förvaras på Historiska museet vid Lunds universitet.

Flygfotografering utförd av Perry Nordeng, Ateljé Guttman.

3D illustrationer utförda av Nicolò Dell’Unto, Institutionen för arkeologi och antikens historia, Lunds universitet.

Fotografier är tagna av många olika personer, studenter och gäststudenter, gästforskare och besökare, samt personal vid de olika undersökningarna. Bilderna har i de flesta fall överlämnats till ”Uppåkraprojektet” vid Lunds Universitet. Fotona har i efterhand, i de flesta fall, varit svåra att koppla till fotograf. Valet har blivit att ej namnge någon. Därför riktas ett stort tack till alla som bidragit med foton.

I arkivet för arkeologiska undersökningar ingår:

  • Total fyndtabell för åren 2001 till 2014
  • Beskrivning av lager
  • Relationstabell kontext/ grävenhet
  • Analyser och analysrapporter
  • Kort svensk-engelsk ordlista

Undersökningar fördelade på år

I var och en av dessa mappar finns en mapp för varje undersökning som genomförts det aktuella året. Undersökningarna betecknas med registernummer i LUHM och/eller annan institution.

I de enskilda undersökningsmapparna finns dokumenten ”ABSTRACT” och ”COMMENTS”, samt ”Rapport”, ”Fyndtabeller”, ”Ritningar” och ”Foto”.

ABSTRACT: Kort sammanfattning av undersökningen och dess resultat.

COMMENTS: Innehåller klargöranden, information om eventuella förändringar och eventuella tillägg för den specifika undersökningen. VIKTIG att läsa!

Rapport: I de fall det funnits färdig digital rapport har denna lagts in. Övriga rapporter är skannade från originalrapporter eller tillgängliga papperskopior.

Fyndtabeller: Fyndmaterial från aktuell undersökning. En tabell per kategori då de förberetts för vidare specialregistrering. I tabellen är artefakten relaterad till kontext. De fynd som relateras till lager ID 500(matjordslager) är framkomna vid rensning och/eller avbaning, enstaka med hjälp av detektor. De har inte kunnat kopplas till kontext. Fyndmaterialet är mestadels dokumenterat i fält, därmed icke fullständigt analyserat.

Analyser av benmaterial, metall och organiskt material återfinns i mappen ”Analyser”.

För de undersökningar som utförts av annan institution än Lunds Universitet finns fyndtabeller i rapporten.

Ritningar: Då ritningar utförda i fält kan vara otydliga så har dessa skannats och sedan renritats. Ritningar som utförts av studenter i osteologi har ej publicerats. Foton av de ritade benlagren finns. Dessa ritningar är arkiverade, tillsammans med övriga original, på LUHM.

För de undersökningar som utförts av annan institution än Lunds Universitet finns ritningar i rapporten.

Foto: Materialet varierar från undersökning till undersökning. Bilder av artefakter framkomna vid undersökning finns inte alltid på bild. Arbetsbilder kan i de flesta fall inte publiceras enligt GDPR. Foton kan också återfinnas i rapporten. För de undersökningar som utförts av annan institution än Lunds Universitet kan det finnas foto i rapporten.

För närmare undersökning av fyndmaterialet hänvisas till LUHM där materialet förvaras.

Föremål från metalldetektering

Mellan åren 2015-2019 gjordes en genomgång och registrering av allt material som metalldetekterats eller ytinventerats i Stora Uppåkra 1:2/1:3/1:5/4:1/8:1/8:2/8:3/8:5/8:7/8:8/8:15 mellan åren 1996-2014 under ledning av institutionen för arkeologi och antikens historia. Registreringen gjordes inom ramarna för forskningsprojektet ”Nyckeln till Uppåkra”, förlagt vid nämnda institution. Denna text är tänkt att underlätta informationssökning i den digitala katalogen av detta material. I samlingen ingår metalldetekteringdetekterings- samt ytinventeringsmaterialet i Historiska Museet vid Lunds Universitets (LUHM) samlingar under inventarienummer 31000 samt delar av 31125. Mynten från detekteringarna har registrerats enligt ett separat system då dessa kräver vissa specifika söktermer vilka inte är relevanta för föremål, och vice versa. Materialet beskrivs därför som tre olika material: LUHM 31000, LUHM 31125, samt Myntregistret.

Till katalognumret 31000 hör enbart föremål vilka härrör från metalldetektering och ytinventering i Stora Uppåkra mellan åren 1996-2014 med undantag för år 1999. Dessa föremål ingår istället i katalognumret 31125 vilket består av föremål från 1999 års fältsäsong (detektering såväl som utgrävning). Under denna säsong metalldetekterades ploglagret, lager 500. De föremål som påträffades kommer i denna text att refereras till som LUHM31125. Mynt som påträffats i samlingarna LUHM31000 och 31125 har registrerats enligt ett separat system, detta refereras här till som myntregistreringen eller myntregistret.

Introduktion till föremålsdatabasen